Direktlänk till inlägg 17 september 2009

kugghjulet måste snurra, hela tiden.

Av Frida Axelsson - 17 september 2009 19:05

Djuret människan har tillskillnad från resten av djuren ett spektra av känslor; glädje, sorg, ilska etc, listan är lång med olika nyanser.Det intressanta är dess status. Glädje är den känsla med högst status medan sorg och ilska är långt längre ner på statusskalan. Även att alla känslorna faktiskt fyller en naturlig funktion. Men i det moderna samhället finns det inte tid för problem. Vi är barn av rationalitet. Känslor är inte rationella.


Övergången från allmogesamhället ,dvs. då vi i alla fall sverige framförallt var bönder,  till industrisamhället, gick från ett långsamt liv som följde naturen och repeterade sig år efter år, till ett linjärt tänk som hela tiden skulle accelera mot framtiden. Det skulle gå snabbare och snabbare, allt skulle hela tiden bli bättre. Detta tänk som vi har idag. Frågan är om människor som levt på samma sätt i tusentals år har hunnit att ställa om?

Och frågan är nu i efterhand är om vi verkligen skulle ställa om så radikalt vi gjorde? Tappade vi inte människan någonstans på vägen?


Men ett snabbt tempo ska allt fungera. Det finns inte tid för misstag. Är bussen sen så kommer du för sent till jobbet.

Den moderna människans schema är späckat. Därför måste allt fungera. Hjulen måste hela tiden snurra.

I detta samhälle finns inte tid för problem. Människor som är ledsna eller arga stoppar upp, är jobbiga.

Hallå, du är ledsen, det är inte logiskt, sluta upp med det.


Svart är inte svart utan vitt. Du hittar inte glädje utan sorg och ilska och alla andra känslor. Vi måste sluta se "jobbiga" känslor som negativa. Är du ledsen, låt tårarna komma. Rationalitet funkar ibland. Men med känslor gör det oftast inte det. Vi måste inte alltid finna grunden till det ledsna, arga. Sluta tänka ibland. Låt dig bara känna. Att känna är att leva, det är det som skillnad mellan människan och roboten.


Efter regn kommer solsken. Men lyser solen hela tiden, så torkar allt ut och dör. Tänk på det. Vägra bli levande död. Våga vara mänsklig.








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frida Axelsson - 24 november 2009 16:01

"En dag såg hon sanningen i vitögatdå vände hon om och sprang hemEn enda gång mötte hon sanningenoch aldrig vill hon se honom igen För inte är sanningen vackernej snarare är han groteskInte är sanningen ljuvlig och rennej snarare bitter och besk...

Av Frida Axelsson - 19 oktober 2009 12:57

Vad är lycka? Jag har kommit på att lycka får jag när jag sätter mig och det hela i ett större sammanhang.Vad är min plats på jorden...Och att livet är enklare än vad vi förväntar oss, men samtidigt så mycket mer komplext. Ödmjukhet är ett ...

Av Frida Axelsson - 8 september 2009 21:54

Har länge varit emot hela den här blogghysterin, då jag kännt att det osar lite mediahora över det, dvs. att det har handlat lite om de sk. 15 minuterna i rampljuset. (Först big brother sen bloggdrottning. ) Men jag har tänkt att försöka ge dett...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards